En sockerbagares sats-bok
Franska praliner, engelska pepparkakor, apelsinbröd eller cognac-Ess? Några tips inför julbaket från en sockerbagares sats-bok.
Ägaren till denna bok, Erik Garström var barnbarn till grundaren av Garströms konditori, Reinhold Garström, som startade rörelsen 1857. Erik lärde sig sockerbagaryrket från sin far Ferdinand Garström och arbetade som 20-åring bland annat på Bergs hovkonditori i Stockholm innan han återvände 1914 när fadern dog. Han arbetade några år vid sidan av sin mor Erika Garström som drev verksamheten vidare.
1920 tog Erik över och renoverade lokalerna pietetsfullt. Stora delar av originalinredningen från 1886 är bevarad, med marmordisk och snidade detaljer i guld- och crèmefärgade glasskåp. Garströms är det äldsta av bagerierna i Lidköping som fortfarande finns kvar på samma plats som där det började 1857. Konditoriet drevs inom familjen i hela fyra generationer och 112 år.
I Vänermuseets basutställning kan du läsa mer professionen som sockerbagare eller konditor och se föremål från konditorirörelser som varit verksamma i Lidköping. Lär mer om utställningen Berättelser från Lidköping
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se