Säljare internationell handel B2B

Start
1 sep 2025
Var
Campus
Poäng/tid
400
Studietakt
100%
Studieform
Yrkeshögskola
Start
---
Var
Campus
Poäng/tid
400
Studietakt
100%
Studieform
Yrkeshögskola

Vi har lämnat in en ansökan om att få bedriva yrkeshögskoleutbildningen Säljare internationell handel B2B till Myndigheten för yrkeshögskolan och förväntas få besked januari 2025!

Är du redo att ta steget ut på den internationella affärsarenan?

Som säljare inom internationell handel B2B får du verktygen och kunskaperna för att möta en global och ständigt föränderlig marknad. Med fokus på hållbarhet, affärsjuridik, AI och försäljningsteknik kommer du att vara redo att bygga starka affärsrelationer över gränserna och leda internationella projekt med självförtroende och kompetens.

Om utbildningen

Utbildningen Säljare internationell handel B2B förbereder dig för en karriär i en alltmer globaliserad affärsvärld. Här kombineras teori och praktik för att ge dig en djup förståelse för försäljning, affärsstrategi och hållbarhetsfrågor. Du kommer att utveckla projektledarkunskaper och träna på att navigera kulturskillnader – viktiga färdigheter för att kunna agera på den internationella marknaden.

Genom kurser i försäljning, affärsjuridik, företagsekonomi och Business English får du en bred kompetens inom internationell handel. Praktisk träning är en viktig del av utbildningen, där du får öva upp din förmåga att sälja och bygga relationer, samtidigt som du lär dig hantera affärer hållbart och effektivt.

En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands.

Efter avslutad utbildning har du kunskaperna att leda och driva försäljning inom B2B på en internationell nivå, med särskild förståelse för AI möjligheter och hållbarhetens betydelse i näringslivet. Utbildningen motsvarar SeQF-nivå 5 och ger dig både verktyg och självförtroende för att direkt kunna börja arbeta inom global försäljning.

  • Affärsjuridik och miljölagstiftning, 20 yhp
  • Business English, 20 yhp
  • Examensarbete, 30 yhp
  • Företagsekonomi, 30 yhp
  • Försäljning 1 – Försäljningsprocessen, 30 yhp
  • Försäljning 2 – Digital marknadsföring och kommunikation, 20 yhp
  • Försäljning 3 – Förhandling och retorik Grön omställning och cirkularitet, 20 yhp
  • Internationella affärer, 20 yhp
  • Kulturskillnader och interkulturell kompetens, 20 yhp
  • LIA 1, 60 yhp
  • LIA 2, 70 yhp
  • Marknadsföring, 20 yhp
  • Projektledning, 20 yhp

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Dessutom krävs:

Särskild behörighet

Svenska 2 elller Svenska som andra språk 2

Reell kompetens

Om du helt eller delvis saknar formella betyg/meriter för behörighet, men på annat sätt, tex. genom yrkeslivserfarenhet anser att du har de kunskaper som krävs för att klara sökt utbildning och arbeta inom det yrkesutbildningen leder till, kan du begära prövning av reell kompetens.

Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från arbetsliv, kursverksamhet, föreningsliv, annan utbildning osv.

Om du blir behörig med din reella kompetens så anses du lika behörig till utbildningen som någon med formell behörighet. Tänk dock på att behörighet bara gäller denna utbildning – Säljare internationell handel B2B/ Campus Västra Skaraborg.

Hur gör jag om jag vill ansöka om bedömning av reell kompetens?

Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med att du lämnar in din ansökan. Observera att ansökan ska vara komplett och oss till handa senast sista ansökningsdag. Sena ansökningar godtas ej.

Ansökningsförfarande vid reell kompetens

Börja med att göra en ansökan till utbildningen Säljare internationell handel B2B, i ansökan klickar du i rutan "Åberopa reell kompetens". Här ska du lämna en motivering, hänvisa till de dokument du kommer lämna in.

Fyll därefter i blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”. Vidare ska du skriva ett personligt brev där du med egna ord beskriver så noggrant och tydligt som möjligt hur du uppnått den efterfrågade kompetensen och på vilket sätt du anser att din reella kompetens ger dig de förutsättningar som krävs för att klara utbildningen och dess yrkesroll, trots att du inte har de särskilda förkunskaper som efterfrågas.

Kom också ihåg att så långt det är möjligt, styrka de meriter du åberopar i ditt personliga brev med relevanta dokument som till exempel intyg/utlåtande/betyg från arbetsgivare, kursintyg osv.

Därefter laddar du upp dokumenten till din ansökan.

Ladda ner formulär för reell kompetens Länk till annan webbplats.

Genomförande

Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg, lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar i veckan. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.

Utbildningen omfattar 400 yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 yh-poäng

Utbildningen är en heltidsutbildning, 40 timmar/veckan och är CSN berättigad.

Vad kan jag jobba som?

Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som exportsäljare B2B, internationell säljare B2B, key account manager, säljare internationell handel B2B, säljkonsult eller säljledare.

Typ av examen

Yrkeshögskoleexamen

En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om du behöver genomföra LIA på annan ort, kan du ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Du kan göra din LIA såväl i Sverige som i Europa via Ersamus +.

En utbildning inom yrkeshögskolan genomförs i ett nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna behovsanpassas efter arbetsmarknaden och innehåll och inriktning varierar därför över tid. Utbildningsanordnare som till exempel kan vara kommuner, landsting, organisationer, privata utbildningsföretag och högskolor lämnar in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan för att få anstånd till att driva en utbildning.

Representanter från näringslivet deltar aktivt och är nära knutna till utbildningar genom att delta i ledningsgrupper, genomföra föreläsningar, erbjuda studiebesök och praktikplatser. Praktik ingår i de flesta utbildningar och kallas då för LIA, lärande i arbete. Utbildningarna inom yrkeshögskolan varierar i längd och innehåll men de flesta är mellan ett till tre år.
Läs mer om utbildningar inom yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Åsa Törn

Titel: Utbildningsledare

Tel: 0510770943

E-post: Asa.Torn@edu.lidkoping.se

1

Till ansökan

2

Vad händer sedan?

3

Lite praktiskt