Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Vi har lämnat in en ansökan om att få bedriva yrkeshögskoleutbildningen Miljö- och hälsoskyddsinspektör till Myndigheten för yrkeshögskolan och förväntas få besked januari 2025!
Vill du vara med och göra skillnad för både människors hälsa och vår miljö?
Som miljö- och hälsoskyddsinspektör blir du en viktig del av arbetet för ett hållbart samhälle. Med fokus på inspektion, analys och juridiska bedömningar, hjälper du till att skydda vår omgivning och förbättra levnadsvillkor för kommande generationer. Den här utbildningen ger dig verktygen att navigera i en komplex och dynamisk värld där hälsa, miljö och lagstiftning möts.
Om utbildningen
Utbildningen till miljö- och hälsoskyddsinspektör ger dig både breda och djupa kunskaper inom områden som miljörätt, hållbar utveckling och biokemi. Du får lära dig att förstå de rättsliga ramarna som styr miljö- och hälsoskyddsarbetet, både nationellt och på EU-nivå. Under utbildningen kommer du också att utveckla dina färdigheter i att genomföra inspektioner, bedöma miljö- och hälsorisker samt analysera data från arbetsmiljöer och miljöprovtagningar.
Genom teori varvat med praktiska moment får du insikt i hur olika faktorer påverkar människors hälsa och miljön. Du lär dig att tolka lagstiftning, skriva juridiska dokument och kommunicera tydligt med olika intressenter. Oavsett om du arbetar med inspektioner eller utvecklar miljöprogram, kommer du att vara en drivande kraft för hållbarhet och säkerhet.
En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands.
Efter avslutad utbildning har du kompetens att fatta självständiga beslut i enlighet med miljöbalken, föreslå förebyggande åtgärder och planera effektiva tillsynsinsatser. Du blir en del av en yrkeskår som varje dag bidrar till att skapa en bättre framtid för oss alla – både lokalt och globalt.
Innehåll i programmet
- Biologi inom miljö- och hälsoskyddsområdet, 10 yhp
- Examensarbete, 30 yhp
- Hållbar utveckling, 30 yhp
- Juridik inom miljö- och hälsoskyddsområdet, 40 yhp
- Kemi inom miljö- och hälsoskyddsområdet Kommunal förvaltning, 20 yhp
- Kommunikation i tal och skrift Kommunikation och konflikthantering,
30 yhp - LIA 1, 50 yhp
- LIA 2, 60 yhp
- Miljörätt, 60 yhp
- Tillsyn och kontroll, 30 yhp
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Dessutom krävs:
Särskild behörighet
Naturkunskap 1a1
Naturkunskap 1a2
Svenska 2 elller Svenska som andra språk 2
ELLER
Naturkunskap 1b
Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2
Reell kompetens
Om du helt eller delvis saknar formella betyg/meriter för behörighet, men på annat sätt, tex. genom yrkeslivserfarenhet anser att du har de kunskaper som krävs för att klara sökt utbildning och arbeta inom det yrkesutbildningen leder till, kan du begära prövning av reell kompetens.
Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från arbetsliv, kursverksamhet, föreningsliv, annan utbildning osv.
Om du blir behörig med din reella kompetens så anses du lika behörig till utbildningen som någon med formell behörighet. Tänk dock på att behörighet bara gäller denna utbildning – Laborant / Campus Västra Skaraborg.
Hur gör jag om jag vill ansöka om bedömning av reell kompetens?
Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med att du lämnar in din ansökan. Observera att ansökan ska vara komplett och oss till handa senast sista ansökningsdag. Sena ansökningar godtas ej.
Ansökningsförfarande vid reell kompetens
Börja med att göra en ansökan till utbildningen Miljö- och hälsoskyddsinspektör, i ansökan klickar du i rutan "Åberopa reell kompetens". Här ska du lämna en motivering, hänvisa till de dokument du kommer lämna in.
Fyll därefter i blanketten ”Formulär för kompetenskartläggning”. Vidare ska du skriva ett personligt brev där du med egna ord beskriver så noggrant och tydligt som möjligt hur du uppnått den efterfrågade kompetensen och på vilket sätt du anser att din reella kompetens ger dig de förutsättningar som krävs för att klara utbildningen och dess yrkesroll, trots att du inte har de särskilda förkunskaper som efterfrågas.
Kom också ihåg att så långt det är möjligt, styrka de meriter du åberopar i ditt personliga brev med relevanta dokument som till exempel intyg/utlåtande/betyg från arbetsgivare, kursintyg osv.
Därefter laddar du upp dokumenten till din ansökan.
Ladda ner formulär för reell kompetens Länk till annan webbplats.
Genomförande
Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg, lärare finns på plats i Lidköping två till tre dagar i veckan. Övriga dagar ägnas åt grupparbete eller självstudier.
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 yh-poäng
Utbildningen är en heltidsutbildning, 40 timmar/veckan och är CSN berättigad.
Vad kan jag jobba som?
Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöinspektör, miljökunsult, miljösamordnare.
Som miljö- och hälsskyddsinspektör bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle.
Typ av examen
Yrkeshögskoleexamen
En stor del av utbildningstiden är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Utbildningen ska förena praktisk inriktning med fördjupade teoretiska kunskaper. Här har du möjlighet att pröva dina kunskaper i arbetslivet. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen. Du kan göra din LIA såväl i Sverige som utomlands.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om du behöver genomföra LIA på annan ort, kan du ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Du kan göra din LIA såväl i Sverige som i Europa via Ersamus +.
En utbildning inom yrkeshögskolan genomförs i ett nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna behovsanpassas efter arbetsmarknaden och innehåll och inriktning varierar därför över tid. Utbildningsanordnare som till exempel kan vara kommuner, landsting, organisationer, privata utbildningsföretag och högskolor lämnar in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan för att få anstånd till att driva en utbildning.
Representanter från näringslivet deltar aktivt och är nära knutna till utbildningar genom att delta i ledningsgrupper, genomföra föreläsningar, erbjuda studiebesök och praktikplatser. Praktik ingår i de flesta utbildningar och kallas då för LIA, lärande i arbete. Utbildningarna inom yrkeshögskolan varierar i längd och innehåll men de flesta är mellan ett till tre år.
Läs mer om utbildningar inom yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats.