Milstolpe Ängens ARV - Nu upphandlas det nya avloppsreningsverket

Lidköping miljö och teknik har nu nått en viktig milstolpe i projektet för det nya avloppsreningsverket, Ängens ARV. Upphandlingen är annonserad och målet är att anlita en entreprenör för att utveckla färdigt och bygga det nya reningsverket. I upphandlingen ingår också bland annat byggnation av anslutande ledningar till och från det nya verket.

Att vi nu annonserat upphandlingen är en viktig milstolpe för projektet Ängens ARV och för Lidköping som helhet. Vi tar nu nästa steg mot ett avloppsreningsverk som kommer kunna möta framtidens behov av renat avloppsvatten och bidra till en hållbar utveckling i vår kommun, säger Linus Wiegandt, Projektledare på Lidköping miljö och teknik.

Strategisk partnering med fokus på samarbete

Upphandlingen genomförs som en så kallad strategisk partnering. Det är en modell som prioriterar ett nära samarbete mellan beställaren och entreprenören. Det innebär att entreprenören tidigt deltar i planeringen, vilket möjliggör en effektivare och mer flexibel projektutveckling. Upphandlingen ställer bland annat krav på att entreprenören har bred erfarenhet av större byggprojekt samt att de har byggt avlopps- eller vattenverk tidigare.

Målet med upphandlingen är att hitta en samarbetspartner som tillsammans med oss kan utveckla och bygga Ängens ARV. Med strategisk partnering kan vi säkerställa en nära dialog och ett effektivt samarbete. Det är tillsammans som vi skapar de bästa förutsättningarna för projektets framgång och en långsiktig och hållbar lösning för Lidköpings avloppsrening, fortsätter Linus Wiegandt.

Processen framåt

Ängens ARV är ett stort projekt och den förväntade prislappen gör att upphandlingen annonseras i hela EU. Det innebär att annonseringstiden för upphandlingen är längre än för upphandlingar som annonseras i enbart Sverige. Efter att anbudstiden avslutas den 18 december 2024 kommer Lidköping miljö och teknik att utvärdera entreprenörernas anbud. En stor del av utvärderingen består av intervjuer, referenser, tidigare erfarenheter och referensobjekt.

Vi räknar med att ha ett avtal klart med en entreprenör under februari 2025. Därefter inleds den slutliga planeringen och projekteringen av projektet. Målet är att börja bygga Ängens ARV under 2026 och senast 2029 ska verket vara i drift, avslutar Linus Wiegandt.

Kort fakta

Planering och projektering: 2025

Byggstart: Tidigast 2026

Förväntas klart: 2029

Plats: Ekestubben - norr om Hovby flygfält

Antagen budget: 1 105 miljoner

Status just nu: Upphandling annonserad

Kontakt

Linus Wiegandt

Titel: Projektingenjör

E-post: Linus.Wiegandt@lidkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se