Grönt ljus för dricksvattnet efter misstanke om bakterier

Ett rutinmässigt vattenprov i lågreservoaren i Järpås tidigare i veckan visade tecken på att dricksvattnet kunde vara påverkat av bakterier. Under torsdagen stod det klart att det inte var någon fara.
Lidköping miljö och teknik jobbar ständigt med att säkerställa en god vattenkvalitet i vårt dricksvattennät. Varje år tas flera prover på dricksvattnet och vid misstanke om eventuell påverkan vidtar vi åtgärder. Det handlar bland annat om att säkerställa att det inte rör sig om E. coli-bakterier, vilka kan vara ohälsosamma att få sig.
Åtgärder för säkerhets skull
I det här fallet kopplade vi bort reservoaren i Järpås från vattenledningsnätet i väntan på ett säkert provresultat från laboratoriet. Som en extra försiktighetsåtgärd rengjorde vi också vattnet i reservoaren för att vara helt på den säkra sidan, berättar Niklas Gustavsson som är tillfällig VA-chef för vatten och avlopp under sommaren.
Provsvaret, som blev klart under torsdagsmorgonen, visade inga spår av E. coli-bakterier. Lågreservoaren i Järpås fylls därför på med rent vatten och kommer att kopplas på ledningsnätet inom kort.
Inga invånare påverkades
Järpås lågreservoar förser endast invånare i Vara och Grästorp med dricksvatten. Järpåsborna däremot får sitt vatten direkt ifrån dricksvattenledningen och är inte beroende av reservoaren.
Reservoaren används i huvudsak för att lagra dricksvatten och ser till att det finns en jämn tillgång till vatten för invånarna i Vara och Grästorp, även när förbrukningen varierar under dagen eller vid tillfälliga avbrott. Då vattenförbrukningen för närvarande är låg ska varken Vara eller Grästorp ha påverkats av att reservoaren kopplades bort tillfälligt.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se