Från Lund till Lidköping och tillbaka – en resa i fosfor och medeltida slott.

Under två dagar har LIWE life-projektets alldeles egna doktorand, Sofia Högstrand, besökt södra Vänerns strand. Byggandet av Ängens ARV har under vintern stått stilla i väntan på att tre ansökningar till Länsstyrelsen omvandlats till en samlad till Mark- och Miljödomstolen. Dessa dagar har utbyte av kunskap och uppdatering av projektet varit i centrum, men besök i Lidköpings begivenheter har också hunnits med.

Detta är ett roligt och mycket viktigt projekt som gör stora framsteg för att vi ska kunna minska dagens övergödning och i stället återföra näring till markerna genom bra återvunna produkter, Säger Sofia Högstrand, doktorand vid LTH.

Sofia Högstrand tog examen som civilingenjör sommaren 2018 och är sedan september samma år anställd som doktorand på institutionen för kemiteknik vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Hon forskar om fosfor och tekniker för att så effektivt som möjligt utvinna grundämnet genom biologisk rening i reningsverk. Det handlar om att utveckla metoder för integrerade processer med olika sorters bakterier och kol för att minimera miljöpåverkan. Effekterna sammanställs genom livscykelanalys.

Fosfor (P) är en förutsättning för allt liv – djur, växter och bakterier. Ämnet är en av byggstenarna i DNA men sätter även igång, eller stänger av, enzymer för reglering av ämnesomsättning. Fosfor spelar också en central roll i biokemiska processer när olika hormoner, exempelvis adrenalin, utövar sina effekter.

Fosfor är ett ändligt grundämne som inte går att framställa på konstgjord väg. Fosforföreningar ingår i konstgödsel, vilket är det viktigaste kommersiella användningsområdet. Bedömningarna av hur länge fosfatreserverna räcker varierar från 50–100 år till 300–400 år. Forskarnas bedömningar om när ”peak phosphorus” inträffar är lägre, konstgödselindustrins och gruvbolagens högre.

När ansökan nu är inlämnad intensifieras arbetet åter och som ett led i detta besöker doktoranden Sofia Högstrand Lidköping tillsammans med sin handledare Karin Jönsson, t.hö, som är docent på Institutionen för kemiteknik vid LTH.

LIWE life är ett spännande projekt som kan ta en doktorand på turer långt ifrån laboratoriet. Det kan handla om alltifrån insikter om lokalpolitik till nya kunskaper i myndigheters byråkratiska processer. Eller som i detta fall, en resa i fosfor med Läckö Slott som kuliss.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se