Beslut om projektstart för ny badanläggning i Framnäsområdet

Förstudien för den nya badanläggningen i Framnäsområdet är redo att tas upp för beslut. Förstudien, som innehåller förslag på
utformning och innehåll, är ett viktigt steg för att kunna bygga en ny anläggning.
Förslaget ska upp till beslut i kommunstyrelsen den 28 maj och därefter i kommunfullmäktige den 9 juni. Om beslut fattas enligt förslaget går projektet vidare till nästa fas som är mer detaljerad planering och projektering.
Nu är förstudien redo för beslut, efter en lång och gedigen process där många aktörer har bidragit. Det är både roligt och viktigt att vi nu står eniga politiskt i den här frågan. Med den nya badanläggningen gör vi en investering för framtiden – i både invånarnas hälsa och Lidköpings fortsatta utveckling, säger Gustav Edvinsson (S), ordförande kommunstyrelsen.
En plats för alla
Den nya badanläggningen är tänkt att ersätta det nuvarande badhuset från 1975 och Framnäs utomhusbad från 1930-talet. Båda anläggningarna är i dag slitna och uttjänta. Framnäs utomhusbad bedöms vara bortom räddning genom renovering, och det nuvarande badhuset uppfyller inte längre kraven och förväntningarna på en modern badanläggning. Ambitionen är att skapa en ny, hållbar och funktionell anläggning som kan möta Lidköpings behov de kommande 40–50 åren. En badanläggning för alla, årets alla dagar.
Det är väldigt glädjande att vi nu äntligen når en viktig milstolpe i arbetet med badanläggningen. Lidköping får en modern badanläggning som stärker staden och blir till glädje för invånare i alla åldrar, säger Frida Nilsson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Förslag på gestaltning av badhusbyggnaden från förstudien.
Placering ny badanläggning
Badanläggningen planeras att byggas på en del av befintligt utomhusbad men också på en yta i östlig riktning. Den nya anläggningen föreslås innehålla ett badhus med en 25-meters simbassäng med åtta banor, två multibassänger med justerbart djup för undervisning, familjebad med rutschkanor, vattenlek och en hoppdel. Det föreslås också ett utebad med badbassänger och rutschkanor samt avkopplande miljö med ytor för vattenlek, sol och samvaro.
Anläggningen kommer enligt förstudien även att innehålla en avslappningsdel och friskvårdslokaler tillsammans med omklädningsrum, personalutrymmen och teknikutrymmen. Anläggningen skapas med stort fokus på hälsa, friskvård, rörelse och gemenskap – för skolor, föreningsliv, motionärer, barnfamiljer och äldre. Den ska kunna ta emot cirka 5 000 besökare per dag, en ökning från dagens cirka 3 000.
Vi har varit eniga, och oavsett vem som styrt under perioden fram till beslut har vi sett till Lidköpings bästa, detta är en mycket angelägen och efterlängtad satsning. Det känns otroligt bra att kunna vara med och bidra till en anläggning som främjar hälsa, inkludering och livskvalitet – och som blir till glädje för många under lång tid framöver. Badanläggningen skall vara till för alla, oavsett om du är 1 år eller 100 år, säger Mats Joräng (M), andre vice ordförande kommunstyrelsen.
Närhet till Vänern
Den planerade badanläggningen är också en viktig del i utvecklingen av en helt ny stadsdel. I förslaget ingår tydliga kopplingar till Framnäs strandpark och närheten till Vänern. En grön vegetationsridå mellan parken och anläggningen föreslås bevaras, vilket skapar en naturlig övergång mellan utomhusbadet och omgivningen. Grönområden sparas och kompletteras med kullar som skyddar mot vind, och materialval i utomhusdelarna anpassas för barnfamiljer, lek och avkoppling och har tagits fram utifrån inspiration i närområdet. Entrémiljön ska vara välkomnande med planteringar, sittplatser, cykelparkeringar och gångvägar. Allt för att skapa en trivsam helhetsmiljö för invånare och besökare i alla åldrar.

Badanläggningen blir en del i en helt ny stadsdel och knyts ihop med Vänern via Framnäs strandpark.
Hållbart och tillgängligt
En central del i arbetet med förstudien har varit att tänka långsiktigt, hållbart och tillgängligt. Anläggningen ska också bidra till att utveckla Framnäsområdet i sin helhet. Närheten till campingen, strandparken och den nya stadsdelen gör att anläggningen även väntas bli en viktig del i Lidköpings besöksnäring. Genom satsningen vill vi både möta dagens behov och bidra till Lidköpings attraktionskraft – som en plats att bo, leva och växa i.
Det är glädjande att vi nu når en viktig milstolpe i ett välförankrat och strategiskt projekt. Den här satsningen visar hur vi med en god ekonomi kan möjliggöra samhällsnyttiga investeringar som bidrar till både livskvalitet och tillväxt, säger kommundirektör Ulrika Strandroth Frid.
Den totala investeringen för badanläggningen uppgår till cirka 800 miljoner kronor enligt förstudierapporten. I kostnaden inkluderas nytt badhus, utebad, entrétorg, parkering och all utemiljö. Den årliga nettokostnaden beräknas till 49 miljoner kronor.
Vi kommer att fortsätta informera om projektets utveckling och kommande beslut via vår webbplats Lidköping växer – vår officiella webbplats för byggprojekt och utveckling av platsen.
Fakta om den nya badanläggningen i Framnäsområdet
Vad händer nu?
Lidköpings kommun planerar att bygga en ny badanläggning i Framnäsområdet. Förstudien är klar och går nu vidare för beslut i kommunstyrelsen den 28 maj och kommunfullmäktige den 9 juni. Då fattas beslut om projektstart för ny badanläggning utifrån förstudien.
Var ska anläggningen ligga?
Badanläggningen planeras att byggas på en del av befintligt utomhusbad men också på en yta i östlig riktning.
Detta ingår i förslaget
- 25-meters simbassäng med åtta banor.
- Två multibassänger med justerbart djup för bland annat undervisning.
- Familjebad med rutschkanor, vattenlek och en hoppdel.
- Utomhus föreslås badbassänger och rutschkanor samt avkopplande miljö med ytor för vattenlek, sol och samvaro.
- Friskvårdslokaler.
- Omklädningsrum, personal- och teknikutrymmen.
- Utomhusmiljöer med grönområden och lekytor.
Hur många besökare får plats?
Badanläggningen kommer enligt förslaget ha kapacitet för cirka 5 000 besökare per dag. Förväntat årssnitt är 275 000 besökare.
Vad kostar det?
Förslaget i förstudien innebär en investering på cirka 800 miljoner kronor. Årlig nettokostnad beräknas till 49 miljoner kronor.
När kan det byggas?
Det går inte att säga exakt ännu, det är flera steg kvar i processen innan vi har ett datum att förhålla oss till. Om kommunfullmäktige fattar beslut i juni 2025 påbörjas nästa fas som är projektering och fortsatt planering.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: kommunstyrelsen@lidkoping.se