Lidköping uppmärksammar våld i nära relationer bland unga
Våld i nära relationer har länge varit ett problem i samhället, men nu ser Lidköpings kommun en oroande trend där våldet ökar bland unga. Våld i unga relationer tar sig nya uttryck på fler arenor - som nätet och skolan - där gränser suddas ut och våld ofta normaliseras.
I takt med att våld i nära relationer ökar bland unga har Lidköpings kommun valt att sätta särskilt fokus på problematiken under den nationella kampanjveckan "En vecka fri från våld" som infaller vecka 47. Med ökande inslag av våld på flera arenor – från hemmet till skolan och den digitala världen – ser kommunen ett behov av att öka medvetenheten om vad våld innebär och vilka stödinsatser som finns för unga.
Vi ser hur unga påverkas av olika former av våld och det är något som vi behöver arbeta med. Det kan handla om psykiskt och sexuellt våld, men även digitalt våld och hot i sociala medier, som ofta inte syns lika tydligt men som påverkar unga, säger Lina Lundberg, socialsekreterare och metodutvecklare på Lidköpings kommun.
Den digitala världen bidrar med nya kanaler där våld kan utövas i form av kontroll, trakasserier och kränkningar online. Dessutom ser socialtjänsten att unga ofta får skeva förväntningar på relationer på grund av tillgången till grov pornografi, som riskerar att normalisera gränsöverskridande beteenden.
Vi måste våga prata om hur gränser förändras och hur unga påverkas av den här nya verkligheten. Många unga tjejer tycker att det är svårt att sätta gränser, det kanske är deras första relation och då tror de att de behöver ställa upp på saker som de egentligen inte vill. De kan ha svårt att veta vad som är normalt i en relation eller inte, säger Josefine Löwing, även hon socialsekreterare och metodutvecklare.
För att bemöta våldet på ett förebyggande sätt vill Lidköpings kommun stärka samarbetet med skolorna och satsa på utbildningsinsatser redan från förskoleåldern. Skolorna ses som en viktig arena för att ge unga verktyg att sätta sunda gränser och förstå vad som är normalt i en hälsosam relation. Kommunen genomför just nu en förstudie för att kartlägga behoven och utveckla en strategi för att nå ut med information och stöd.
Genom tidiga insatser kan vi arbeta förebyggande och minska risken för att unga hamnar i destruktiva relationer. Det är viktigt att vi pratar om dessa frågor, både för att skydda utsatta unga och för att ge de som riskerar att utöva våld hjälp att bryta negativa mönster, säger Josefine Löwing.
Numera pratar man inte bara om fysiskt våld. Det kan även handla om psykiskt våld genom kontroll och hot, ekonomiskt våld där en partner skapar ekonomiskt beroende, och digitalt våld som sker via sociala medier och chattar.
Våldet kan också vara sexuellt, där man kan uppleva en press att ”ställa upp”. Det kan också vara ett latent våld där en ständigt närvarande hotfullhet leder till stress och oro.
Att utsättas för våld får konsekvenser över lång tid, kanske resten av livet. Det skapar en stress och oro som inte försvinner om man inte får hjälp att hantera det, säger Josefine Löwing.
Även om våldet uppmärksammas under vecka 47 påminner Lina Lundberg och Josefine Löwing om att våldet pågår hela tiden och inte bara en vecka om året.
Den här veckan är en chans för oss att verkligen belysa hur komplext våldet är och hur det kan påverka unga på sätt som vi tidigare kanske inte har sett. Vi hoppas att fler ska våga prata om våld och våga söka hjälp, både för sin egen skull och för andra. Man ska inte vara rädd för att fråga om man är orolig för sin egen skull eller för en väns skull, säger Lina Lundberg.
Lidköpings kommun uppmärksammar En vecka fri från våld på flera sätt i våra digitala kanaler. Här finns mer information.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: socialvalfard@lidkoping.se